Det här är bingo

Bingo går ut på att man fyller i en förtryckt bricka som har ett visst antal rader (ofta 75) med fem siffror i varje rad. Spelet kan se lite olika ut i olika format, men grundidén är alltid densamma. Någon läser upp siffror som slumpas fram i tur och ordning och när man har lyckats kryssa för fem siffror i rad, antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt, så har man fått bingo. Från början vann man aldrig pengar utan saker, men idag är de mestadels pengar man spelar om. Spelar man Bingolotto så kan man vinna allt från bilar till resor, bensin, mat eller just pengar.

Poesibingo går ut på att man lägger in ord istället för siffror i bingobrickan. Scenpoeten läser upp sin text och spelarna kryssar för orden på sina brickor. När man fått kryssa för en hel rad så har man i vanlig ordning fått bingo.

Kobingo är en jätterolig bingovariant som brukar kunna förekomma under landsbygdsmarknader och dylikt. Kobingo går ut på att man i förväg har rutat upp en hage i rutor som spelarna får satsa på, en ruta till varje spelare. Sedan släpper man in en hungrig ko på bete och låter den gå runt och beta tills den behöver tömma sig. När kon bajsar så landar mockan i en viss ruta och det är spelaren som satsat på just den rutan som vinner.

Gåbingo fungerar som vanlig bingo men sker under en promenad, ibland kombinerat med en tipsrunda.

Punschbingo var från början en typ av festlek bland studenter. Man tilldelas en hjärtformad bricka med 9 nummer och ovanpå varje nummer finns ett snapsglad med punsch. När spelledaren roar ut ett nummer så ska den som har detta nummer på sin bricka svepa sin punsch. Den som dricker ur alla sina snapsglas först har vunnit leken.

Bullshitbingo är en bingoform uppfunnen av uttråkade affärsmän. Den går ut på att man inför långdragna möten har förberett en bullshitbricka med typiska affärsord som ”sammanslagning”, ”delägare”, ”utveckling” och ”värde” finns inskrivna i rutorna på brickan istället för de klassiska siffrorna. Varje gång mötesledaren säger något av orden på brickan så kryssar man över det och får man fem i rad så ska man skrika ut ”Bullshit Bingo!”. Roligt, helt klart, men kanske inte det bästa för att hamna i god dager hos chefen.

Egentligen kan man göra bingospel runt vad som helst, det är t ex ett mycket effektivt inlärningsgrepp också. I skolklasser kan man göra bingospel för att lära ut glosor, till exempel, eller multiplikationstabellen.